September 08, 2011

Tips Keselamatan Diri



Huh!Geram pun ade!Rasa macam nak sebat je punggung diorang banyak kali (*mampu ke?)

Meh sini saya nak share sikit tips-tips yang mungkin berguna pada y'all semua.

1) Bila drive kete sorang-sorang dalam kereta tu,janganlah gatal nauu letak handbag,handphone kat seat sebelah driver tu. Apa kata letakkan di bawah seat.

2) Sediakan stereng lock kereta kat tempat letak kaki dekat seat depan tu.Yelaa..At least dengan adanya stereng lock tu,kita boleh acah-acah perompak durjana tu dari menyerang (*itu kalau acah diorang lari..Kalau yang tak lari?Ate....entoh lerr...)

3) Bila catwalk ala mak limah kat kaki lima mahupun kaki tiga tu,kepit laa beg tu kat ketiokk..That is why salah satu kelebihan pakai tudung labuh.At least boleh sorokkan beg di bawah tudung labuhmu itu.Kalau yang teruna tu,elakkan letak wallet yang panjang-panjang (*biasalah trend skang.Wallet lelaki pun dah panjang) di poket belakang.Ataupun,bawak je sejumlah duit yang benar-benar diperlukan.

Contoh: Nak pegi bayar bil air,sediakan wang yang cukup untuk bil air sahaja.Lepas tu balik je rumah.Cara ni juga terbaik daripada kita leka nak pergi shopping pula lepas tu.Abeh duit je lagi.HAHA

4) Cuba cari jalan yang ramai orang.Elakkan jalan di tempat sunyi dan berseorangan.Boleh pikior sendiri laa yeop..Additional ; kalau ada spray black pepper tu pun okay juga!Tak pun bawak je spray nyamuk Shieldtox tu.TERBAIKKK!

5) Bila makan kat kedai or restaurant tu,toksah nak tayang handphone,handbag murah tu.Kalau mahal sekali pun,sorokkan juga. Kau nak makan ke nak tayang handbag kau?Ce pikior..

6) Rasa-rasa kalau nak online wifi di restaurant especially mamak, cari lah kedai yang ramai customer and berdekatan dengan jalan besar.So,pencuri bodoh ni boleh pikior dia tu bodo ke bijak nak mencuri tengah orang ramai..Ye idok?

TIPS PALING BERGUNA:
Online je kat rumah!Kalau nak buat group discussion,cari je tempat-tempat lain macam library ke,atau di halaman luar rumah yang terbuka (bagi lelaki dan wanita bukan muhrim).Haa...Duduk laa berjam-jam sampai kematu bontot tu.Kang kalau kat mamak tu,time tu laa kau nak cuci mata tengok orang A makan,orang B makan...Last-last,keje tak jalan juga.Hampeh!

Mungkin tak semua tips di atas ni berguna but at least we have an effort daripada 'menderma' dekat perompak tu..kann?

4 ulasan:

Memori Kekasih berkata...

kesian kan kat dorg neh...bahaya ada kat mana2 ja...tapi ape slah nye kita amalkan tips2 ni..prevention is better than cure...Kan2?

Puanbee2 berkata...

salam adam .. akk nak email adam.. senang sikit nak berurusan kan ... pemenang dah ada tu

Puanbee2 berkata...

eh lupa lak..

http://puanbee.com
tie2kay@gmail.com

CTK berkata...

fuh...brani dorang kn..huhuhu....menakOtkan jew~


http://khayalan27.blogspot.com/