Disember 25, 2012

Bullying in a Right Way ( Perhaps! )


Alhamdulillah, it was done. All the presentations, reports, tests and quizzes for semester 5 were done. ( sigh version lega ; satisfied! Phewwwwwwwww ). Tapi,tugas sebagai 'Abang' terhadap 2 orang adiknya masih belum selesai,dan tidak akan berhenti. ( Sigh version letih...Fuhh! Hehe gurau aje. Along tak kisah letih demi adik-adik along semua. )

Alhamdulillah, my lil' sister get back to work dekat tempat kerja lama dia. I was a bit relief. But my lil' brother ni, seems like a biggest challenges for me to deal with it. Y'all yang ada abang atau adik lelaki tu,faham kan macamana perangai mereka? Abang sulung macam saya ni amat teliti dan SANGAT CEREWET. ( Diakui tepat! ) 

Lately, my lil' brother always asking me for money. And sometimes I'm sick of it. So, I was thinking to do this...



Well, can we called this as 'BULLY' ?
I don't think so. I mean, yeah.. It's kind of bully, but in a good way. Nothing in this world are free bro! *tepuk bahu adik 
( SPOTTED! Typo error dalam pic. "Nothing IS this world..." Defuq man! Handwriting pun still typo error. P A R A H. )
This is what I did this morning. Last night he asked for the money again. So, I decided to did this. I named it as 'PAID per TASKS' (Over lah!). Which means, he needs to complete all the tasks in the list. Lepas saya berpuas hati dengan hasilnya, baru lah dia boleh dapat duit yang dia nak tu. ( Free-free dapat hire 'MAID'. BROTHER MAID.)
But it's working! Like seriously. Kesian,tapi itu lah satu cara nak suruh dia belajar buat kerja rumah. Jangan hanya perlu goyang kaki. HAHA. You guys should practice this.
So,next time, I tau lah apa yang I perlu buat untuk mission seterusnya.

"You Do Something, You'll Get Something."

9 ulasan:

afifudinsohaini berkata...

nak inform ni..
-mencari entry terbaik 2012..boleh share entry terbaik korang dalam segmen ni,,..jemput join..simple,takde syarat..
pemenang akan direview
http://www.jeritpekik.my/2012/12/segmen-bebas-syaratentry-terbaik-untuk.html

Dayana AZ berkata...

Wahh macam ni ea untuk adik dapat duit, tapi bagus jugak, biar ada usaha kan. Kalau Dayana jd adik pun, adik buat jugak sebab bukan senang skrg nk dpt duit.

Aida Omar berkata...

adik2 zaman sekarang nie selalu macam tu hulur upah baru laju buat kerja.. haha.

ika kaisa berkata...

ahahahahah..terbaik la abg adam! bgus2..:D

ASYRAF LAZIM berkata...

Hahaha, Im always bayar my junior iron baju and kemaskan dorm kalau kat hostel. haha, senang kerja

CekbOlat-bOlat berkata...

u do somtin ull get sumtin . ehmm quotee tu best . nk duit ? kenala usaha kan? bru kita akan hrgai duit yg kita dpt atas titik peluh sndiri

LaLa mhdnor berkata...

i dont think it is bully, hahaha

HAW berkata...

bang long ko rupa2nya ya Adam!.. Haw pun.. huhu.. kpd 6 org adik.. can u imagine?

saifudin abu izzudin berkata...

http://www.blogger.com/comment.g?blogID=3435644119685310598&postID=506259769431584906&isPopup=true#form