Januari 18, 2013

Final Project


Phewww! Like seriously, semester 5 in Bachelor Hotel Management teramatlah mencabar. Maunya tidak? Kami bukan sahaja belajar dalam kelas macam budak nerd bawa buku tebal macam kamus Oxford, malah kami diberi task untuk create 1 video. Can you imagine? Budak hotel tiba-tiba jadi budak masscom. #eh!

Dengan berbekalkan *wah BERBEKAL gitchew!* ilmu yang ada semasa Diploma in Industrial Design dulu, so I am able to explore with some editing software and apps ( Actually nak cakap, I miss the moment masa diploma dulu, tapi tukar course konon-konon nak jadi hotelier. )


This is our final project for e-commerce subject. We were given a task, whereby we have to create a new technology in our line - hospitality industry. So, we all buat meeting konon-konon untuk brainstrom what applications and software that are we going to proceed.

So, after semua muka dah busuk idea kering, last-last kelepup ( KELEPUP?! K.) maka keluar lah idea bernas daripada Mu'izz to create a software in Housekeeping Department.

HIGHLIGHT:

1) If you noticed, in Housekeeping Department, all the mokciks bawak inventory untuk fill-in which room yang dah ready for check-in, atau ada inventory yang kurang,tak cukup. Amat menyusahkan! Sebab saya ada pengalaman di department ini. Kadangkala kita lupa apa yang kita dah buat,apa yang belum. Muda-muda dah lupa,apatah lagi makcik housekeeping lain. Kan makcik? So, we create a software whereby all the mokciks are able to update the inventories via PDA! For example, kalau bilik tu dah update, mokcik tu akan tick on 'VC - Vacant Clean' and it will automatically direct to Front Office. Save time,save papers!

2) Trolley Housekeeping sumpah berat hazabb! Nak tolak memerlukan kudrat yang tinggi. So we create a new technology, whereby the trolleys can move automatically.YES! U don't have to push that things anymore! *clap your hands mokciks!* And the trolley also has human detector. It will stop automatically when it detects on human movement. So,takde la langgar guest yang busy nak keluar masuk bilik,kan? * clap your hands one more mokciks!*

Alhamdulillah, it's done. 


1 ulasan:

hafiz hafizol berkata...

hebat la pemikiran korg.. kreatif.. wow !! huhu :P