Februari 26, 2013

Online Business Tips


For this entry, I will be sharing with you about few useful tips especially for those yang baru nak berkecimpung ( Kecipung kecipang! Ewaaaahhh! ) dalam business online. Hopefully it will help you.


1. QUALITY
    
Most of the business online nowadays dah tak mementingkan kualiti product that they want to sell. ISH ISH ISH! This people are damn pathetic! Kau nak kaya cepat, tapi kau tak pernah fikir pasal 'customer satisfaction'. ( EH! Terkeluar terms 'marketing'. Aherherher. ) So, for those yang baru nak running business tu, I galakkan you all supaya cari barang yang berkualiti. Letakkan diri di tempat clients. How do you feel when you buy an items with an expensive price, but there's NO QUALITY AT ALL? Yes, disappointed.

2. CODING

Bila product dah sedia ada, the best way how to avoid confusion is by doing CODING or LABELING. So, when clients nak membeli dan blah, they all hanya akan cakap, "I nak code blablabla." ( Macam makcik-makcik pilih ikan kat pasar kan? ). So, takkan ada masalah kekeliruan di situ antara you and your clients. ( I love to use the word - CLIENTS instead of CUSTOMER sebab bunyi nya macam ala-ala business sikit. Awww mengada! )




EXAMPLE : CODING / LABEL


3. IN/OUT LOGBOOK

This is common thing. Tambahan pula anak-anak muda sekarang ni semakin cepat lupa, maka setiap inci atau data keluar-masuk barang, HARUSLAH dicatat.


4. POSTING METHOD

Depends on your budget. Kalau kaya, boleh post via SkyNet or other courier. Kalau rajin, boleh buat COD ( Cash on Delivery, pastu jatuh cinta dengan clients, lepastu kahwin and happily ever after! MELALUT. ) But POSLAJU is the most favorable method ( All this time lah! )


5. WATERMARK

Yang ini tiada paksaan. Kalau nak rasa business you nampak lebih exclusive dan orang lebih percayai brand you, then it's better to put watermark on each items. Bukan apa,you ingat kedai makan saje ke yang nak sabotage hantar hantu, hantar jin segala? As long as it called a business, you can't get rid out of it! Ada je yang nak sabotage you. Tiba-tiba admit itu gambar dia, dia cakap you stole her/his pictures. Tak ke menjatuhkan periuk belanga nasi you?


i think these are few tips for you. InShaaAllah, in the next entry, I will story a lot more about it. Stay tuned.

 **Hey, new items are available at our page.
Visit our instagram - 

instacasess_closet

 

3 ulasan:

Pupel Liyana2 berkata...

NICE TIPS :)

Diari Si Froggie berkata...

tips yang sangat berguna untuk sesiapa yang baru nak memulakan perniagaan online.. :) paling tak tahan tang jumpa pelanggan dan kawen hidup bahagia :P haha..

Marou Apple Hijau berkata...

tips yang berguna.. good entry bro


Entri Baru Je Update : Buat Sendiri Oreo Milkshake Crunchy