April 08, 2013

Typical Malay.


For this entry, I will write about my race, which is MALAYS. And first of all, I nak bagitau, apa yang I tulis ni adalah dari pemerhatian I sendiri sepanjang berada di UiTM. So, please open up your mind,students and readers.

THE BIGGEST PROBLEMS AMONG MALAY STUDENTS.

1. Pantang nampak orang lain lebih sikit dari dia, mula lah nak buat PHD (Perasaan Hasad Dengki). Sampai sanggup menjatuhkan kawan sendiri. Dengki tu tak salah kalau ia mendorong kita untuk lebih motivated, bukan untuk menjatuhkan seseorang.

2. "What will you be in 10 years soon?" - Satu soalan yang agak sukar untuk dijawab. Even dalam kelas I ni pun, sesetengah daripada kami masih menjawab.."Err..Err...". Masa depan sendiri, kita sendiri yang tentukan, kita sendiri yang plan.

3. Sibuk tengok orang sekeliling kiri kanan atas bawah. Contoh paling tepat, masa tengah tunggu lift dekat UiTM, mata masing-masing meliar nak tengok apa yang tidak kena pada orang lain. "Tudung tak match dengan baju, heels tinggi nya!" Seolah-olah diri kita ni dah cukup fabulous hari tu! Hell-NO!

4. Hidup dalam kelompok sendiri. In other words, tak berkembang! Kalau nak buat assignment, mesti nak duduk dalam group yang sama. This is CRITICAL TYPICAL MALAY. Sentiasa nak feel secure.

These are MALAYS. Cuba compare life bangsa kita dengan bangsa lain. Kita rasa dah cukup maju dan cukup bagus ke hadapan, tapi sebenarnya kita masih jauh ketinggalan. MERANGKAK.
 
 

3 ulasan:

LaLa mhdnor berkata...

totally agree with u, even me, myself feel the same situation at this college. everyone try to find others mistake, but they are not try to make them be better.

Batu Adventure berkata...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

wisata outbound berkata...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/