Mei 26, 2013

Travel-O-Tour : Krabi, Thailand (Part 1)



I write this entry once I came back from Krabi and Hatyai. Gigih turn on laptop sebab tak sabar-sabar nak story and (maybe) sharing some useful tips to readers out there. Trips for 3 days (Thursday - arrive ; Saturday - departure back to KL). Nampak macam singkat, tapi takkan rasa because once you touched down at Krabi, there are a loo~ot (baca dengan 3 harakat sebab terlalu banyak. Leulz.) of activities that are waiting for you from morning till midnight. Since it called 'TRAVEL', apa ertinya kalau sampai-sampai terus check-in bilik and nak rehat segala bagai. For me, you're wasting your time bebeh.(Nokz, kalau nak duduk bilik, baik kau duduk rumah je.Hmpphh!)  

Bertolak dari LCCT (terpaksa beli tiket flight last minute sangat-sangat sebab jadual huru-hara berselisih dengan event UiTM pada hari sebelumnya) jam 0722 dan sampai tepat sejam kemudian, 0922 (0822AM waktu Malaysia)




 





Hotel: Sunda Resort, Ao Nang
Room charge: 1500 bhat = RM150/night
*I love this resort because it's very greenery. Cold, calm and peaceful. And ada 2 ekor Persian yang super-gomok tapi lincah! Panjat pokok sana sini. I tambah extra bintang kat resort ni sebab kucing tu manja dengan kita. HAHA.*
To booking, please visit: http://www.sundaresort.com




After check in, terus ke Ao Nang Beach dan ambil package trip to Phi Phi Island.
 TIPS: Sila dapatkan detail terperinci tentang package yang ditawarkan.
 It just cost you about 1500 bath = RM150. Untuk pengetahuan, group tour di sini biasanya akan bermula pada jam 930 waktu sana, tapi disebabkan saya lambat haritu, maka terpaksa ambil trip sendiri. Hire orang untuk bawa kita pusing pulau. Feeling DIVA sangat. 



Speed boat to Phi Phi Island (It takes about 2 hours on the boat. Sape-sape yang teringin nak tanned skin, this is your chance untuk bersidai atas boat tu sambil cuci mata dengan 'mat-minah saleh'. Alahai melting-nya.) And then naik boat ke pulau di sekitarnya untuk aktiviti snorkeling (30-35 minutes on the boat). Kepada yang mudah mabuk laut tu, sila ambil pil nausea cepat-cepat.




 (Hasil sehari suntuk di Krabi. Dan akibat tidak beli sunblock awal-awal)


Trip to Phi Phi Island from Ao Nang beach : 2 hours by speed-boat

From Phi Phi Island to Maya Bay : 30-35 minutes by personal boat.
Acitivity: Snorkelling, pusing Maya Bay, and boleh tengok kesan peninggalan Tsunami pada 2004 dahulu. (Estimated hour: 3 hour)




 This is Phi Phi Island. It's really damn beautiful! Subhanallah.
 

Boat dari Phi Phi Island akan pulang ke Ao Nang
(macam itik pulang petang pulak rasa) jam 3PM. Atas boat 2 jam lagi. Time ni semua dah pengsan. Mat saleh da takde duduk dekat dek boat tu. Semua duduk kat dalam boat dengan air-cond yang super-sejuk.


Dinner
Di sekitar Ao Nang city pun ada banyak kedai souvenir, dan banyak juga muslim restaurant instead of you all nak kena pergi Krabi Town yang jaraknya agak jauh. Suasana lebih kurang seperti di Pantai Chenang Langkawi. Meriah dengan deretan kedai di sepanjang jalan. Jangan pelik kalau ada lelaki yang 'drag' jadi perempuan jadian (maknyah awww!) offer untuk massage. That's normal.

TIPS:
Jangan lupa pakai sunblock and please bring it everywhere you go!


To be continued...


2 ulasan:

LaLa mhdnor berkata...

wow, bestnya boleh main dgn kucing comel, Phi Phi island pun menakjubkan, boleh mendamaikan hati dan mata :)

Shazwani Othman berkata...

Yaah! 1 night RM150? sangat naiss. biasenye balik thailand stay rumah nenek je, tak sempat nak duduk hotel pun. hiks :D