Mei 28, 2013

Travel-O-Tour : Hatyai, Thailand (PART 2)


Hatyai is very popular with its cheapest price in town. So, please spend your money very well takut confused sekejap nak beli makanan, sekejap nak beli baju, sekejap nak beli souvenir. 

TIPS cara saya: Asingkan siap-siap duit poket anda semasa di sana.
*For instance, 1000 bhat (RM100) untuk makanan, 1500 bhat (RM150) untuk pakaian, dan selebihnya untuk souvenir and transportation. Letak dalam sampul duit raya dan tulis besau-besau supaya menjadi pembelanja yang lebih bijak. EH!

HOTEL RECOMMENDED:

Tune Hotel Hatyai (hotel that we stayed)
 Total night : 1 night
Cost: RM150/night
Check in : 200 PM
Check out: 1100 AM







Tune Hotel Hatyai, we all pilih package WiFi, aircond, kipas dan TV. Basic things sajor sebab we all banyak merayap daripada duduk di bilik. But 1 thing that Tune Hotel need to improve is on their WiFi service. WiFi dia tak umphh! Cuma certain smartphones boleh connect and cuma ada 1-2 bar sahaja! (hentak kaki tanda protes!)

Check-in, letak beg, and berjalan-sakan.



FLOATING MARKET:
Bila dah sampai Hatyai, jangan lupa letakkan Floating Market dalam 'MUST-GO' list anda sebab.....Macam-macam sebab! Air buah dalam bekas seramik, you all kene beli sebab harga dia 20 bhat (RM2), dapat free bekas seramik. Unik giloz.





 From Tune Hotel to Floating Market, you have to take a ride because it's a bit far from town. I suggest dekat you, pergi charter kereta or tuk-tuk. It cost you about 300 bhat (RM30) total semua tau, bukan satu kepala. Murah nokharom!






Cantik kan food presentation diorang?



The view in front of Tune Hotel. Tuk-tuk bersepah, so you don't have to worry about transportation. 
TIPS: Sila tawar menawar dengan mereka.



NIGHT MARKET HATYAI (SENTARA):

One thing yang bagus about Tune Hotel is because of its location. Location dia nearby dekat night market or known as SENTARA (which is Sentral)

It's just like Petaling Street and Jalan TAR. Tapi lagi meriah sebab ada jual pelbagai jenis makanan! (As been mentioned earlier, Hatyai is popular because of its foods!) 
Little advice:  please be careful when buying a food for Muslims. Kekadang, makcik yang jual tu pakai tudung, tapi tengah masak Pork Mee, haaa achanner? HAHA.


2 ulasan:

Mia Liana berkata...

ok la ni... asalkan boleh tidur dengan selesa... ;)

Phat berkata...

wah berjalan aje budak ini