Oktober 30, 2013

#TipsAdam - PELUPA


 PELUPA, TERLUPA. Sejenis simptom atau penyakit yang agak kritikal bagi setiap daripada kita. Malah, Adam sendiri pun kadang-kadang terlupa (kadang-kadang tau weh!)

Dahulu, diri ni tak kosser nak jock-down benda-benda yang kita anggap remeh walhal betapa besar dan pentingnya bagi orang lain. Sebagai contoh, hari ni nak keluar date dengan awek. Pastu awek tu terlupa. Dia ingatkan esok. See, nampak tak yang kau tu tak alert? Hergh. Sudah. Buang tabiat LUPA ni wahai si PELUPA.

1. JOCK-DOWN masa sedang ingat.


Bila dah set sesuatu yang penting, cepat-cepat jock-down dalam smartphone, colorful stick-papers, whiteboard or any other materials yang korang boleh catit. Macam Adam, Adam akan terus set dalam calendar smartphone Android secepat mungkin. Kalau betul-betul urgent, Adam akan set alarm as a reminder.

**EXTRA TIPS for Android users - Put calendar apps dekat sebelah HOME. Ia memudahkan korang untuk check upcoming events dekat calendar.

2. WELL-PREPARED.
Yup, you must be well-prepared. For example to those travellers yang nak buat backpacking tu, please ensure that you are already well-prepared. Toiletries, clothes, underwears. Benda-benda macamtu lah. Kalau benda yang tak cukup atau takde, usahakan untuk mencari secepat mungkin sebelum terlupa lagi.

So far itu aje #TipsAdam untuk dikongsikan bersama. Korang punya tips macamana pulek? SHARE laa uols!

1 ulasan:

Nur Aneesa berkata...

Sep. Neesa pun 'kadang kadang' terlupa