Januari 17, 2014

#TIPS - Elak Disamun di dalam Kereta




Assalamualaikum. Kebelakangan ini, Malaysia seringkali dikejutkan dengan berita kes ragut dan samun yang melibatkan pemandu kereta. Maka dengan itu, diri ini tertarik untuk berkongsi sedikit langkah berjaga-jaga kepada anda semua. Saya menulis ini dengan penuh rasa tanggungjawab. Gitchew.

1. ELAKKAN 'PARKING' KERETA DI TEMPAT YANG SUNYI.
Senang kau cakap kan Adam? Kadang-kala bukan kita suka-suka nak parking di tempat yang jauh dan sunyi tu. Cuma apa yang Adam nak tekankan di sini, seboleh-bolehnya, elakkan. Kalau betul tak boleh nak elak, sila parking kereta anda di tempat yang bercahaya. Ex. cahaya lampu. FYI, lighting pun turut memainkan peranan kepada semua peragut di luar sana. Lagi gelap suatu tempat itu, lagi senang mereka nak 'bekerja'.

2. PEGANG KEMAS KUNCI KERETA ANDA.
What I mean here is that bila nak kembali ke kereta, sila keluarkan kunci kereta anda terlebih dahulu. Jangan bila dah di pintu kereta, baru nak terhegeh-hegeh nak 'kisai' handbag bagai. Saja 'menyerah' diri lettew. Always remember, kecuaian dan sikap tidak endah anda itu lah punca utama berlakunya jenayah seperti ini. So, please be alert! Alert! Alert! *jerit kat telinga*



Salah satu kejadian samun kereta.


3. START YOUR ENGINE AND START YOUR DRIVING
I did noticed, most of the female drivers, setiap kali keluar dari bank mahupun kedai runcit Pak Abu, mereka akan duduk di dalam kereta sambil check resit, kira duit balance malah, ada yang sempat tepek bedak kat muka. Kita mungkin alpa dengan sekeliling. Mungkin ada yang sedang memerhati anda dari luar kereta atau memerhati dari jauh. Ladies, is that necessary? Seriously? Sila start enjin kereta anda dan teruskan perjalanan. Kalau betul nak kira duit, balik rumah dan kira lah sampai puas. Got it?

4. MASUK KERETA DAN LOCK KERETA ANDA.
When you enter your car, the first thing that you should do is that to lock your car. Why do I say so? As I been mentioned above, kelalaian anda lah yang menjadi salah satu faktor untuk anda diragut. Ni macam mak itik terkedek-kedek masuk kereta, touch up make up dulu, tepek lipstick, and then baru terfikir nak lock kereta. Ada few cars yang akan 'auto-lock' bila kita tekan brake pedals. At least bila your car has been locked, ianya dapat melengahkan masa kepada si peragut untuk bertindak.

5. STANDBY YOUR PADLOCK STEERING
It may sounds ridiculous, but believe me, it kinda help! Padlock steering yang mahal tu bukan digunakan untuk lock steering kereta sahaja, malah ia berfungsi sebagai pertahanan diri anda. Jika anda rasa tidak selamat, letakkan padlock steering itu di bawah seat driver atau sebelah driver seat. (Senang kata, yang mudah digapai.) Tetapi saya tak syor kan sangat idea ini. But at least dengan adanya steering lock ni, kita boleh gertak peragut ini.

6. PEPPER SPRAY!
This is the most efficient way. Pepper spray sekarang sudah banyak dijual di pasaraya. Jika anda diserang peragut dan mereka meminta anda membuka tingkap kereta, sila turunkan tingkap anda sedikit sahaja dan spray ke mata mereka. Saya mungkin ada idea yang agak 'kejam'. Saya terfikir untuk buat clorox spray! Biar mereka buta! *geram*

So far, these are some kind of ideas yang ada di dalam kepala saya. Kalau anda ada sebarang cadangan dan idea yang lebih bernas, sila share cadangan bernas anda di ruangan komen ini. Saya akan publish di dalam entry seterusnya! Take care, drivers!



5 ulasan:

Wafi Remli berkata...

Zaman sekarang kena jaga2...macam2 boleh berlaku

sYiRa LoKMaN berkata...

pmpuan yg bawa handbag tu..jgn letak bag atas seat sebelah pemandu..letak bawah seat.sorok sikit bg tak nampakk..

Linda berkata...

Salam kenal...saya singgah dan follow ;)

Scha Nazri berkata...

haaa, thanks for the tips! :)

Nurina Izzati berkata...

saudara saya pernah ada pglmn diragut.. selalunya ragut ni org buat di tempat tersembunyi tapi sekarang secara terang-terangan pun dah bnyk dah. saran saya especially kpd kaum wanita kita belajar apa2 seni mempertahankan diri. masuk kereta terus letak beg bawah kaki dan kalau nampak apa2 yg mencurigakan terjadi kpd kereta di kwsn sunyi sepi teruskan memandu, jgn berhenti. sbb ada bnyk cara peragut nak meragut skrg ni