April 27, 2014

Loyalty


"KESETIAAN."

Apa yang korang faham bila sebut tentang kesetiaan? In my opinion, it's general. Kesetiaan seorang rakyat terhadap negara, kesetiaan seekor kucing terhadap tuannya, kesetiaan seorang hamba terhadap Tuhannya. Well, usually when it comes to a word 'LOYALTY', it will relate to love. Kesetiaan di dalam percintaan. Gitu lah korang. Asyik ingat percintaan manjang!Tapi memang nak cakap pasal kesetiaan di dalam percintaan pun. Hmmmph!

First of all, aku nak tanya sejauh mana pembaca faham apakah itu kesetiaan di dalam sesuatu perhubungan? Adakah bila kita sudah berada di dalam suatu perhubungan, kita perlu mempraktikkan kesetiaan terhadap pasangan masing-masing? YA, PERLU. I repeat, PERLU. Be matured guys. Kita bukan lagi budak sekolah rendah yang baru darjah 5 dah gatal nak main hantar surat cnta dekat budak kelas sebelah *eh! Cakap kat diri sendiri.HAHA.


As we grow up, we want to find 'something' yang kalau boleh, kita nak jadikan itu milik kita selamanya. In other word, a stability. A stability in life and stability in relationship. Yang kita harapkan, stability itu akan menjadi suatu kepastian pada masa hadapan. Sebagai contoh, kau sibuk nak kawen bagai. So, kau perlu lah mencari pasangan kan? Kalau boleh pasangan tu biarlah akan menjadi yang halal bagi diri kita. A stability relationship. From that stability relationship, baru lah kau boleh kawen senang lenang.

 Bagaimana pula bila kita find out pasangan kita tu sedang syok bermain kayu tiga empat lima di belakang kita? Sedangkan kita dok lambung puji dia, setia dekat dia bagai nak rak. Itu perasaan macam celaka tau. Pastu bila dah terang-terang kantoi depan mata, tau pula nak melutut bagai minta maaf, menangis (tak tahu lah air mata itu ikhlas dari hati atau sekadar nak mengambil hati) Berkecamuk hati weyh bila kantoi bodoh macamtu.

That's why aku kadang-kadang tak faham apa maksud 'kesetiaan' bagi insan-insan sebegini. She/He is in relationship with you, but they still contact with her/his ex-partner. Keluar dengan kawan lelaki/perempuan berdua. Wey, apa kejadah nya lah nak kena contact atau 'keep-in-touch' dengan you ex tu. Kau tengah in relationship dengan ex-bf/gf kau ke? Dehell is that? Not cool at all! Well some of you might think that, "Kenapa bila aku dengan dia dah tiada any relationship, nak kena jauhkan diri? Nak buang dia? Why not if we remains as a friend? Like a bestfriend.." Herghhh! It's up on you. Jangan nanti bila cinta lama berputik kembali, kau tinggalkan current bf/gf kau. Orang-orang macamni sangat celaka.

Kesetiaan bagi aku adalah suatu tindakan yang paling gila untuk dilakukan. Ya, gila. Hanya orang gila yang akan setia kepada pasangannya atas dasar cinta yang mendalam. Dan, aku adalah salah seorang dalam kalangan orang gila itu. Once I fall in love with people, I will love them forever.

"Don't you ever talk about lautan api sanggup ku renangi, if you have no balls/boobs in commitment."

 

Tiada ulasan: