Oktober 20, 2015

Weekend at Sungai Chilling

Lately ni, semakin banyak tempat-tempat baru yang diterokai oleh orang ramai. Ada yang dok teroka lombong lah, tiba-tiba jadi tempat persinggahan hujung minggu, ada yang dok teroka bukit bakau lah, tiba-tiba dah selfie dalam kabus (walhal  itu bukan kabus tapi jerebu, tapi kau tetap nak acah-acah kabus. Uhuk! Uhukk batuk pulak!)

Terbaharu, tempat rekreasi di Sungai Chilling. Terletak di Kuala Kubu Bharu. Hoii, perjanalan dia kira macam kau pergi, tidur dalam kereta, bangun, tidur, pun masih belum-belum sampai. Well, tak adventure lah perjalanan kami kalau tak sesat. Mula-mula buka Apps Maps dekat handphone, dia bagi directions ke Sungai Buaya (mauu naik hantu time tu sebab tersesat jauh. Nyanyi lagu "Hantu atau Buaya" ramai-ramai.)

Please ensure yang jari korang tak basah bila scroll screen handphone tu, kalau tak korang jumpa la entah-ke mana-mana dia bawa korang.

Sebenarnya perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam 30 minit dari Setia Alam (campur tolak sesat bagak lagi. Bluergh!). Jadi, rancang perjalanan anda sebaik mungkin.

OPERATING HOURS: 8AM - 6PM
FRIDAY, SATURDAY & SUNDAY ONLY.

FEES:
RM1/PERSON
**If you're planning to stay here, I'm not sure how much it cost you per night. Sorry. XOXO.

RECOMMENDED FOOTWEAR:
Memandangkan Sungai Chilling ni agak besar dan banyak sungai, disarankan agar tidak memakai sport shoes berjenama kerana kalian akan merentasi 6 batang sungai untuk sampai ke waterfall yang subhanallah cantik. Tak dalam sangat, cuma paras pinggang. Beli sajorhh kasut murah dekat Giant/TESCO tu.

**Handphone or electronic devices, please be extra careful. Sebab masa kitorang pergi haritu, ada hikers yang handphone nya jatuh ke dalam sungai. Goodbye handphone!


So, do I make myself clear now? See, in total ada 6 batang sungai yang you all harus tempuhi untuk sampai ke waterfall. It took about 45minute-1Hour for jungle trekking. Jangan risau, as long as you guys follow track yang betul, takkan sesat punya, Dan korang akan berselisih dengan pengembara yang lain. Sambil-sambil tu, cuci-cuci lah mata sekali. Mana tahu suatu hari nanti boleh set pergi jungle trekking sama-sama. Eh! Cari jodoh sangat khennn...

Dan di sepanjang perjalanan korang akan disajikan dengan pemandangan yang sangat WOW! Sungai yang sangat jernih sampai boleh nampak ikan di dasar.


Gua tak sembang bebb! Gambar ni gua ambil sendiri. Kau boleh nampak ikan tu tak?




Track. Ada mata air disepanjang track ni. Jernih pula tu.


Alhamdulillah, sampai juga ke puncak. Air terjun dia nice weii! And talking about network signal, dekat dalam tu memang takde signal. Zero. So, that's why I reminded you, please be careful. Mohon jangan sesat dalam tu

Have fun, be careful and selamat beriadah gaiss!


Tiada ulasan: